Předčasné volby – kurzy, podmínky, kde si vsadit

VSAĎTE SI na voLby s bonusEm

VoLby

USA

českO

TOP Bonus

Články

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Pokud se nestanete nic mimořádného, další volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční příští rok na podzim. Čistě teoreticky ale stále může nastat situace, kdy by mohly být vyhlášeny předčasné volby. Pokud věříte, že k nim dojde, můžete si na to vsadit v krásném kurzu.

Předčasné volby

Jednou z politických sázek, které jsou aktuálně vypsané, je tip na to, že se ještě letos uskuteční předčasné volby, podobně jako tomu bylo loni na Slovensku.

I když jsou silně nepravděpodobné, i tak letos volební komise zasednou. Tento rok nás totiž čekají krajské volby a senátní volby.

Předčasné volby 2024

Kurzy na předčasné volby

V současné době jsou kurzy na předčasné volby vypsané u dvou sázkových kanceláří, u Tipsportu a u Chance, které mají kurzy vždy stejné.

Vsadit si ale nelze na to, že tyto volby nebudou. Kurz na to, že se do konce roku 2024 předčasné volby v Česku uskuteční, je 20.00. Pokud byste si na ně vsadili např. 100 Kč, případná výhra by byla 2 000 Kč.

Tipsport kurzyPředčasné volby do 31. 12. 202420.00

Pokud nemáte u Tipsportu účet, zaregistrujte se a dostanete odměnu 350 Kč. Ty si pak budete moci na předčasné konání voleb vsadit zcela bez rizika.

Chance kurzyPředčasné volby do 31. 12. 202420.00

Stejnou možnost máte i u Chance, v jejím případě činí vstupní bonus za registraci 200 Kč. Pokud byste si ho na předčasné volby rovnou vsadili, mohli byste tak vyhrát 4 000 Kč.

Kromě nich si lze vsadit i na volby v zahraničí, hodně sledované jsou zejména volby prezidenta USA, kde se spolu střetnou Kamala Harris a Donald Trump.

Podmínky pro vyhlášení předčasných voleb

Aby mohlo dojít k vyhlášení předčasných voleb, musela by Poslanecká sněmovna nejdříve vyhlásit nedůvěru současné vládě. Takový návrh by muselo podepsat minimálně 50 poslanců a aby byl přijat, musela by pro něj hlasovat nadpoloviční většina, tedy 101 poslanců.

Dále by muselo dojít k rozpuštení Poslanecké sněmovny, což by musela schválit minimálně třípětinová většina poslanců (tedy 120 hlasů). Následně by pak k rozpuštění sněmovny přistoupil prezident.

Vzhledem k aktuální situaci je ale extrémně nepravděpodobné, až skoro vyloučené, že by se ještě letos volby do sněmovny uskutečnily. Na 99,9 % se budou konat v řádném termínu, tedy na podzim 2025.

Historie předčasných voleb v Česku

V historii samostatné České republiky se předčasné volby do Poslanecké sněmovny konaly zatím 2x. Poprvé to bylo v roce 1998, podruhé pak v roce 2013. Mělo k nim sice dojít i v roce 2009, tehdy je ale Ústavní soud zrušil.

Předčasné volby prezidenta

V Česku zatím nikdy k předčasným volbám prezidenta nedošlo, nicméně podle zákona samozřejmě může nastat situace, kdy by předčasné volby prezidenta byly nutné.

Prvním důvodem by bylo odstoupení hlavy státu, např. ze zdravotních důvodů. Další situací, kdy by k předčasné volbě došlo, by bylo úmrtí prezidenta.

Předčasné volby na Slovensku

U našich východních sousedů mají s předčasnými volbami docela bohaté zkušenosti. Konaly se u nich už 4x, naposledy v roce 2023. Zvítězil v nich Smer Roberta Fica, který následně vytvořil koaliční vládu s Hlasem Petera Pellegriniho a Slovenskou národní stranou Andreje Danka.

Vsaďte si na předčasné volby v Česku a získejte vstupní bonus bez rizika. Nejlepší kurzy najdete u Tipsportu a Chance.

Tipsport kurzy300 Kč bez vkladuBonus
Chance kurzy200 Kč zdarmaBonus

Volební účast u českých voleb

Suverénně nejvyšší účast byla u voleb do České národní rady v roce 1990, která dosáhla neuvěřitelných 96,79 %. Pak už postupně klesala, rekordně nízká byla roku 2002, kdy svůj hlas odevzdalo jen 58 % oprávněných voličů.

Relativně vysokou účast u nás mají prezidentské volby, u těch posledních se jich ve 2. kole zúčastnilo 70,25 % voličů. Naopak dlouhodobě je u nás nízký zájem o volby do Senátu. Zejména ve 2. kolech u nich účast nedosahuje ani 20 %.

Zdroje: wikipedia.org, tipsport.cz, chance.cz