Prezidentské volby na Ukrajině

VSAĎTE SI na voLby s bonusEm

VoLby

USA

českO

TOP Bonus

Články

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Letos v březnu se měly prezidentské volby konat i na Ukrajině, zatím k nim ale nedošlo. Podívejte se na základní informace o ukrajinských volbách prezidenta, proč se letos nekonaly, jaký mají na Ukrajině volební systém, nebo kdo vyhrál volby v minulosti.

Prezidentské volby Ukrajina 2024

V letošním roce se koná celá řada zajímavých voleb, kromě voleb do Evropského parlamentu si v řadě zemí vybírají také svoji hlavu státu.

Prezidentské volby na Ukrajině se původně měly konat letos, z důvodu války ale bylo zavedeno stanné právo a jejich termín byl proto odložen.

Zatím není známo, kdy se nové volby prezidenta na Ukrajině uskuteční. Až k nim dojde, potenciálními kandidáty jsou stávající prezident Zelenskyj, byvalý prezident Porošenko, vrchní velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj nebo herec a blogger Oleksij Arestovyč.

V článku naleznete

Systém prezidentských voleb na Ukrajině

Na Ukrajině mají u prezidentských voleb stejný systém jako u nás, tzn. pokud v prvním kole žádný z kandidátů nezíská více než 50 % hlasů, koná se druhé kolo, kam postupují první dva kandidáti.

Oproti Česku ale mají mírnější podmínky, aby se mohl člověk o post prezidenta ucházet. Voliči si tak mohou vybírat z daleko většího množství kandidátů.

Volodymyr Zelenskyj – současný prezident Ukrajiny

Současným prezidentem Ukrajiny je Volodymyr Zelenskyj, který je navíc jednou z nejvýraznějších postav světové politiky vůbec. Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 a než se stal prezidentem, pracoval jako herec, moderátor a scénárista.

Velkou popularitu si získal díky svojí roli v komediálním seriálu Sluha národa, kde ztvárnil roli prezidenta. Ve svém volebním programu se pak zaměřil mimo jiné na boj proti korupci nebo podporu členství Ukrajiny v EU a NATO.

Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, se stal Zelenskyj jedním z nejvýznamnějších politických představitelů na světě a získal velký obdiv celého světa za svůj statečný boj proti ruským agresorům. Získal také celou řadu prestižních ocenění, v roce 2022 se stal osobností roku časopisu Time.

Předchozí prezidentské volby na Ukrajině

V roce 2019 se prezidentských voleb na Ukrajině zúčastnilo rekordních 39 kandidátů. Na třetím místě skončila bývalá dvojnásobná předsedkyně vlády Julija Tymošenková se 13,35 %. Do druhého kola postoupili stávající prezident Petro Porošenko (15,99 %) a herec Volodymyr Zelenskyj (30,26 %).

2. kolo pak bylo naprosto jednoznačnou záležitostí a Zelenskyj vyhrál s obrovskou převahou, když získal 73,22 % hlasů.

Prezidentské volby Ukrajina
Bývalý prezident Ukrajiny Porošenko a současný prezident Zelenskyj (Zdroj: BBC)

Prezidenti Ukrajiny od roku 1991

Od roku 1991 se v čele státu na Ukrajině vystřídalo celkem 7 prezidentů, jeden z nich byl ale jen prozatímní. V tabulce se můžete podívat na jejich přehled:

Jméno prezidentaNástup do funkceKonec ve funkci
Leonid Kravčuk5. prosince 199119. července 1994
Leonid Kučma19. července 199423. ledna 2005
Viktor Juščenko23. ledna 200525. února 2010
Viktor Janukovyč25. února 201022. února 2014
Oleksandr Turčynov22. února 20147. června 2014
Petro Porošenko7. června 201420. května 2019
Volodymyr Zelenskyj20. května 2019

Parlamentní volby Ukrajina

Oproti Česku mají v Ukrajině sice pouze jednokomorový parlament, voliči ale do něj vybírají hned 450 poslanců. Volí se poměrným i většinovým systémem a standardně se volby do ukrajinského parlamentu pořádají jednou za 4 roky.

Zatím poslední parlamentní volby se na Ukrajině konaly v roce 2019, jejich jednoznačným vítězem se stala strana Sluha národa, spojená s prezidentem Zelenským – získala 43,13 % hlasů a jasnou většinu mandátů.

Do parlamentu se dostaly také Opoziční platforma s 13,05 %, strana Otčina bývalé premiérky Julie Tymošenkové (8,18 %), Evropská solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka (8,13 %) a strana Hlas (5,83 %). Několik křesel získalo v jednomandátových obvodech také pár menších stran.

Další volby se měly uskutečnit v roce 2023, ale kvůli ruské agresi byl jejich termín odložen na neurčito.

Zdroje: wikipedia.org, bbc.com