Prezidentské volby USA kandidáti – informace, seznam, kurzy

VSAĎTE SI na voLby s bonusEm

VoLby

USA

českO

TOP Bonus

Články

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

5. listopadu se v USA konají další prezidentské volby a jako vždy slibují napínavý souboj dvou hlavních kandidátů. Podívejte se, kdo letos na hlavu státu USA kandiduje a jaké jsou jejich šance na výhru.

Tipsport kurzy300 Kč bez vkladuBonus
Betano cz350 Kč bez vkladuBonus
Chance kurzy200 Kč zdarmaBonus
iFortuna kurzy600 Kč bez rizikaBonus
18+ Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Prezidentské volby USA kandidáti

Prezidentské volby v USA se konají jednou za 4 roky, ty další tak budou už letos na podzim. Původně se v nich měli utkat Donald Trump a Joe Biden, ten ale nakonec z voleb odstoupil.

Místo Bidena za Demokraty kandiduje Kamala Harris, která je v současné době viceprezidentkou. Oficiálně se voleb účastní ještě několik dalších kandidátů, jejich šance na zvolení je ale prakticky nulová.

Kandidáti na prezidenta USA

Kamala Harris

Kamala Harris vstoupila do prezidentského boje teprve nedávno, oficiální kandidátkou za Demokraty se stala 5. srpna 2024. Kurzy na její vítězství postupně klesaly, až se stala mírnou favoritkou.

V minulosti působila např. jako senátorka za Kalifornii nebo jako nejvyšší státní zástupkyně. Vystudovala ekonomii, politologii a právo a zastává spíše levicové názory. Pokud jde o zahraniční politiku, vyjádřila svoji podporu Izraeli.

Donald Trump

Bývalý prezident Donald Trump jde do boje o post v Bílém domě už potřetí v řadě. Naopoprvé šokoval celý svět výhrou nad Hillary Clinton, v minulých volbách ale nestačil na Joe Bidena.

Už 2x kurzy na Trumpa výrazně klesly, poprvé po Bidenově ostudě v televizní debatě, podruhé po nezdařeném atentátu. Vypadalo to, že Trump bude jasným favoritem, po výměně Bidena za Harris je ale vše naprosto otevřené.

Robert F. Kennedy Jr. – vzdal se kandidatury

Kandidát se slavným jménem se původně ucházel o nominaci za Demokraty, po neúspěchu oznámil, že půjde do boje jako nezávislý kandidát.

Robert F. Kennedy Jr. je synovcem bývalého amerického prezidenta, profesí je právník a spisovatel. Je mu 70 let a má 6 dětí. Kontroverzní jsou jeho postoje k očkování a různým konspiračním teoriím. Nakonec z voleb odstoupil a podpořil Donalda Trumpa.

Chase Oliver

Dalším, tentokrát stranickým kandidátem je teprve 38letý aktivista Chase Oliver. Ten kandiduje za Libertariánskou stranu, která v USA patří sice k menším, ale zato tradičním politickým stranám.

Chase Oliver zastává pravicové a liberální názory, je např. pro právo žen na potrat, za ukončení války proti drogám, je zastáncem volného trhu a staví se pozitivně k přistěhovalcům.

Jill Stein

i V Americe mají stranu Zelených, ti do prezidentské volby posílají Jill Stein, 74letou političku a lékařku. V jejím případě se nejedná o první kandidaturu, na prezidenta kandidovala v minulosti už 2x.

Mezi její hlavní témata patří klimatická změna, práva pracujících lidí, omezení výdajů na armádu, důraz na ekologii nebo právo ženy na potrat. Její kandidaturu podpořil např. známý americký filozof Noah Chomsky.

Cornel West

Dalším kandidátem na nového amerického prezidenta je Cornel West. Ten se o post hlavy státu uchází jako nezávislý kandidát.

Cornel West je politickým aktivistou a filozofem, hlásí se k socialistům a zaměřuje se na témata jako je gender, třída nebo rasa.

KandidátVěkStrana
Kamala Harris59 let Demokraté
Donald Trump78 letRepublikáni
Robert F. Keneddy Jr.70 letnezávislý kandidát
Chase Oliver38 letLibertariáni
Jill Stein74 letZelení
Cornel West71 letnezávislý kandidát

Kurzy na prezidentské volby v USA 2024

Kurzy na prezidentské volby v USA 2024 vypsaly všechny české sázkové kanceláře, sázet můžete jak na hlavní dvojici favoritů, tak i na ostatní kandidáty.

U některých jsou vypsané i další typy sázek, např. Fortuna nabízí možnost vsadit si, zda bude vítězem muž nebo žena, případně zda bude novým prezidentem Demokrat nebo Republikán.

Zdroje: wikipedia.org, tipsport.cz, ifortuna.cz