Prezidentské volby USA průzkum – aktuální preference, šance na výhru

VSAĎTE SI na voLby s bonusEm

VoLby

USA

českO

TOP Bonus

Články

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Prezidentské volby v USA se pomalu ale jistě blíží a vypadá to na dramatickou bitvu mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harris. Podívejte se na jak vypadají předvolební průzkumy a jaké mají jednotliví kandidáti preference.

Volby USA průzkum

I letos slibují prezidentské volby v USA napínavý souboj dvou hlavních kandidátů. Soupeřem Donalda Trumpa je nakonec Kamala Harris, která vystřídala Joe Bidena, jenž z voleb odstoupil.

Zatímco Biden se už zdál být bez šance, u nové kandidátky je vše jinak. Posle posledních průzkumů má Kamala Harris velkou šanci na vítězství, preference jsou ale poměrně vyrovnané.

Volby USA preference

Celostátní volební průzkumy

V současné době je mírným favoritem na vítězství ve volbách Kamala Harris, která má před Donaldem Trumpem náskok cca 3 % hlasů.

Ještě v červenci byl přitom Trump jasným favoritem. Pomohla mu zejména debata, kterou Joe Biden nezvládl, k dalšímu poklesu kurzů pak došlo po pokusu o atentát. Tehdy byly kurzy na Trumpa jen kolem 1.40.

Pak ale Joe Biden odstoupil a Kamala Harris začala Trumpa postupně dotahovat, až se dostala do vedení. To reflektují i bookmakeři, kurzy na Harris jsou v tuto chvíli o něco nižší.

Volby USA průzkum
Preference kandidátů k 20. 8. 2024 (zdroj: fivethirtyeight.com)

Preference ve vybraných státech USA

Mezi jednotlivými státy USA jsou velké rozdíly, některé z nich jsou baštou Demokratů, v jiných mají naopak dlouhodobě převahu Republikáni.

Podle toho vypadají i preference pro prezidentské volby, takže např. v Kalifornii vede s velkým náskokem Kamala Harris, naopak v Texasu má více příznivců Donald Trump.

StátHarrisTrump
Colorado50 %40 %
Florida44 %48 %
Kalifornie65 %35 %
New York49 %37 %
Texas47 %53 %
Washington52 %38 %

Obecně má v USA Demokratická strana lepší výsledky zejména na severovýchodě a jižním pobřeží, Republikáni pak mají silnou pozici na jihu země a středozápadu.

Předvolební průzkumy ve swing states

Zajímavé je sledovat zejména tzv. swing states, neboli státy, v nichž bývá obvykle vyrovnaný počet voličů Demokratů a Republikánů. Výsledek voleb v těchto státech tak může být klíčový pro celkový výsledek prezidentských voleb.

Tradičně mezi tyto státy patří např. Arizona, Georgie, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, Pensylvánie nebo Wisconsin.

Podle průzkumu z poloviny srpna se v 5 ze 7 vybraných swing states dostala do vedení Kamala Harris.

zdroj: semafor.com

Šance ostatních kandidátů na prezidenta

Zbývající kandidáti na prezidenta mají šance na vítězství naprosto minimální, už jen kvůli volebnímu systému USA. V průzkumech se alespoň objevuje nezávislý kandidát Robert F. Kennedy Jr., který má stabilní podporu okolo 5 % voličů. Další kandidáti už mají preference jen kolem 1 %.

Seznam všech kandidátů:

  • Kamala Harris (Demokraté)
  • Donald Trump (Republikáni)
  • Robert F. Kennedy Jr. (nezávislý kandidát)
  • Chase Oliver (Libertariáni)
  • Jill Stein (Zelení)
  • Cornel West (nezávislý kandidát)

Na volby prezidenta USA si můžete vsadit, kurzy vypsaly všechny české sázkové kanceláře. Nově zaregistrovaní klienti navíc získávají vstupní bonus zdarma, takže si můžete vsadit bez rizika.

Tipsport kurzy300 Kč bez vkladuBonus
Betano cz350 Kč bez vkladuBonus
Chance kurzy200 Kč zdarmaBonus
iFortuna kurzy600 Kč bez rizikaBonus
18+ Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Kromě amerických voleb si lze vsadit i na další příležitosti, Tipsport má vypsané kurzy i na zemské volby v Německu, které se konají letos v září.

Prezidentské volby USA 2024

Prezidentské volby v USA se letos uskuteční v úterý 5. listopadu 2024. Vítězem se stane ten kandidát, který získá většinu hlasů volitelů, tedy minimálně 270.

Sledovat průběh a sčítání amerických prezidentských voleb můžete i na českých TV kanálech, věnovat se jim budou v živém kontinuálním vysílání zpravodajské stanice ČT 24 a CNN Prima News.

Zdroje: wikipedia.org, fivethirtyeight.com, semafor.com, novinky.cz