Miloš Zeman – život, rodina, kariéra, politika

VSAĎTE SI na voLby s bonusEm

VoLby

USA

českO

TOP Bonus

Články

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Miloš Zeman je jednou z nejvýznamnějších politických postav v historii Česka. Podívejte se na krátké shrnutí jeho politické kariéry nebo informace o jeho osobním životě.

Prezident Miloš Zeman

Doba, kdy byl u nás prezident Miloš Zeman, už je pryč, prezidentské volby v roce 2023 vyhrál Petr Pavel. Zeman v nich ani kandidovat nemohl, protože hlavou státu může být člověk max. 2 volební období za sebou.

Miloš Zeman je ale stále aktivní a setkává se s politiky nebo poskytuje rozhovory médiím. V prezidentských volbách na Slovensku podpořil Petra Pellegriniho.

V článku naleznete

Miloš Zeman přehled

JménoMiloš Zeman
Datum a místo narození28. září 1944, Kolín
Členství ve stranáchKSČ, OF, OH, ČSSD, SPO
Nejvýznamnější funkcepředseda sněmovny, premiér, prezident
Profesepolitik, ekonom, prognostik

Miloš Zeman za mlada

Miloš Zeman za mlada studoval střední ekonomickou školu, po maturitě pak pracoval v účtárně. Pak se přesunul z Kolína do Prahy, kde vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE.

V roce 1968 během tzv. Pražského jara vstoupil do KSČ, členem byl ale pouze dva roky. V roce 1970 byl po kritice tehdejšího režimu ze strany vyloučen.

Před sametovou revolucí působil jako prognostik, krátce před listopadem 1989 vyšla jeho kritika tehdejšího režimu v časopise a dokonce i v televizi.

Hned po revoluci se angažoval v Občanském fóru, za které byl i zvolen do Federálního shromáždění. V letech 1990 – 93 byl pracovníkem prognostického ústavu Akademie věd.

Miloš Zeman jako politik

Řadu let byl Miloš Zeman předsedou ČSSD (která se dnes jmenuje SocDem), podařilo se mu s ní i vyhrát volby do Poslanecké sněmovny v roce 1998.

Byl předsedou sněmovny i premiérem, v roce 2001 ale ze strany odešel. Později kandidoval za stranu SPO – Strana práv občanů Zemanovci, kde se stal čestným předsedou.

  • 1990 – 1992 – poslanec Federálního shromáždění
  • 1993 – 2001 – předseda ČSSD
  • 1996 – 2002 – poslanec Poslanecké sněmovny ČR
  • 1996 – 1998 – předseda Poslanecké sněmovny ČR
  • 1998 – 2002 – předseda vlády ČR
  • 2013 – 2023 – prezident České republiky

Miloš Zeman jako prezident

Poprvé se Miloš Zeman zúčastnil prezidentské volby v roce 2003, tehdy ještě hlavu státu volil Parlament. Vypadl ale hned v prvním kole, rozhodující bylo to, že pro něj nehlasovali ani poslanci ČSSD, což jim Zeman nikdy nezapomněl.

Miloš Zeman byl prezidentem České republiky po dvě funkční období, od roku 2013 až do roku 2023. V první volbě porazil ve druhém kole Karla Schwarzenberga, v roce 2018 pak ve druhém kolem zvítězil nad Jiřím Drahošem.

Jako prezident Zeman silně polarizoval společnost, ať už svými postoji, alkoholismem nebo často vulgárním chováním. Velmi bizarní postavou byl jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, který dnes pracuje jako novinář.

Nezapomenutelné bylo např. otevírání korunovačních klenotů v roce 2013, na které Zeman dorazil ve viditelně opilém stavu nebo jeho výrok o kouření, kdy řekl, že děti mají s kouřením počkat do 27 let, kdy už tabák pro organismus není nebezpečný.

Zemanova zahraniční politika

Kontroverzní byla také Zemanova zahraniční politika a jeho příklon k východním zemím a Rusku. Na druhou stranu je třeba uznat, že ruskou invazi na Ukrajinu Zeman ihned jasně odsoudil.

Podporoval mimo jiné bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v letošních prezidentských volbách v USA znovu kandiduje. Vyjádřil se i k volbám prezidenta na Slovensku, kde vyjádřil podporu Peteru Pellegrinimu.

Prezident Miloš Zeman
Miloš Zeman ve své kanceláři s prezidentem Slovenska Peterem Pellegrinim (Zdroj: Facebook)

Milosti Miloše Zemana

Jako prezident ČR měl Miloš Zeman možnost udílet lidem milosti, už na začátku svého úřadování ale řekl, že s nimi bude šetřit. Nakonec jich opravdu udělil výrazně méně než jeho předchůdci. Zatímco Václav Havel jich udělil (od roku 1990) celkem 1 948, Václav Klaus 412 a Miloš Zeman pouhých 26.

Některé z nich ale byly velmi kontroverzní. Nejvíce asi ta z roku 2017, kterou dostal dostal Jiří Kajínek, odsouzený za vraždu na doživotí. Hodně se diskutovalo také o milosti pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Na rozdíl od Havla a Klause Zeman nevyhlásil žádnou amnestii.

Zdravotní stav Miloše Zemana

Po celou dobu výkonu funkce prezidenta byl hodně diskutovaný zdravotní stav Miloše Zemana, zejména pak v jeho druhém funkčním období, kdy už Zeman místo chůze jezdil na vozíku.

V těžkém stavu byl Zeman především v říjnu 2021, kdy byl v bezvládném stavu převezen do nemocnice a nebyl schopen vykonávat svoji práci. V té době někteří zákonodárci dokonce přemýšleli nad odebráním jeho prezidentských pravomocí.

Rodina Miloše Zemana

Miloš Zeman měl první svatbu v roce 1971, s manželkou Blankou spolu byli 8 let. Podruhé se oženil roku 1993 a s Ivanou Zemanovou jsou spolu až dodnes.

Z prvního manželství má Miloš Zeman syna Davida, který je povoláním lékař, biochemik a neurolog. V současné době pracuje ve fakultní nemocnici v Ostravě,kde se zabývá výzkumnou činností. Ve stejném městě také přednáší na univerzitě.

Se současnou manželkou má Zeman dceru Kateřinu, která se narodila 1. ledna 1994. Ta se hodně věnovala studiu cizích jazyků, žila např. ve Velké Británii, Řecku nebo Dánsku. V současné době by měla pracovat u IT firmy ve Španělsku.

Miloš Zeman knihy

Bývalý prezident Miloš Zeman je také autorem celé řady knih. V databázi jich najdeme celkem 10, většina z nich ale není moc známá. Asi nejznámějším titulem Miloše Zemana je publikace z roku 2005, která se jmenuje Jak jsem se mýlil v politice.

Nedávno pak vyšla kniha, kterou sice nenapsal sám Zeman, ale přímo se ho týká. Publikace autorů Luboše Procházky a Radima Panenky se jmenuje Spiknutí – Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR.

Tato kniha se zabývá událostmi z roku 2021, kdy byl Miloš Zeman ve vážném stavu převezen do nemocnice a nabízí pohled jedné ze stran. Pro fanoušky Zemana nebo čtenáře Parlamentních listů je to určitě zajímavé čtení.

Citáty Miloš Zemana

Za svoji kariéru pronesl Miloš Zeman celou řadu více či méně vtipných bonmotů a jiných zajímavých hlášek. Vybrali jsme přehled několika slavných citátů, které jsou pro tohoto bývalého prezidenta charakteristické:

„Já sám jsem začal kouřit až ve 27 letech, kdy se můj organismus plně vyvinul a tabák vůči němu není nebezpečný.“

„Víte, co to znamená ‚pussy‘ v angličtině? K*nda. Takže s prominutím, v textech této skupiny je k*nda sem, k*nda tam.“

„To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní, dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Těmto lidem – je to tedy polovina národa – uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa.“

„Takže, pane řediteli, kde máme popelníček?“

„Žurnalistů je mnoho, je třeba je likvidovat.“

Miloš Zeman aktuálně

Po skončení svého prezidentského mandátu Miloš Zeman z politiky neodešel, otevřel si např. vlastní kancelář, kde se setkává s různými politiky nebo dává rozhovory médiím.

Podpořil také novou stranu ČSSD (Česká suverenita sociální demokracie), v jejímž čele je bývalý premiér Jiří Paroubek. ČSSD se o hlasy voličů ucházelo už v letošních volbách do Evropského parlamentu. V samotných eurovolbách ale Zeman volil hnutí ANO.

Čistě teoreticky, Miloš Zeman by mohl kandidovat na prezidenta v dalších volbách, které se budou konat v roce 2028. Pokud věříte tomu, že Zeman bude znovu kandidovat a bude opět zvolen, můžete si na to vsadit u Fortuny v kurzu 130.

iFortuna kurzyMiloš Zeman – vítěz prezidentských voleb 2028130

Miloš Zeman kontakt

Pokud byste chtěli Miloše Zemana kontaktovat, lze mu napsat buď prostřednictvím formuláře na jeho webových stránkách nebo klasicky mailem.

Sledovat jeho aktivitu můžete kromě webu kanceláře Miloše Zemana i na jeho facebookovém profilu, kde najdete veškeré novinky.

  • Oficiální web: kancelarmilosezemana.cz
  • E-mail: info@kancelarmilosezemana.cz
  • Facebook: www.facebook.com/prezidentcr
  • Instagram:www.instagram.com/miloszeman.official

Zdroje: wikipedia.org, kancelarmilosezemana.cz, ifortuna.cz