Kandidáti na prezidenta SR 2024

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Na konci března se na Slovensku konají volby hlavy státu a kandidáti na prezidenta SR 2024 už jsou v tuto chvíli známí. Do voleb šlo nakonec celkem 9 osobností,v sobotu 6. dubna pozdě večer budeme znát nástupce Zuzany Čaputové.

Kandidáti na prezidenta 2024 Slovensko

Kandidáti na prezidenta 2024 Slovensko jsou převážně politici, řada z nich má bohaté zkušenosti ze slovenského parlamentu nebo z vedení politických stran. Někteří mají i zkušenosti z minulých prezidentských voleb, které se konaly v roce 2019.

Kandidáti na prezidenta Slovenska 2024 v 1. kole

Do druhého postoupili Ivan Korčok se ziskem 42,51 % hlasů a Peter Pellegrini, kterého volilo 37,02 % oprávněných voličů. Účast byla velmi nízká, jen 51,91 %.

Volby prezidenta Slovenska 2024 kandidáti

Podobně jako u nás, tak i u volby prezidenta Slovenska 2024 kandidáti museli nasbírat požadovaný počet podpisů.

Buď museli získat 15 podpisů od poslanců slovenské Národní rady a nebo 15 000 podpisů od občanů. Těchto 9 kandidátů podmínky splnilo:

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini, který postoupil do 2. kola, je v současné době předsedou Národní rady Slovenské republiky a je také předsedou politické strany HLAS – sociální demokracie.

Pellegrini, který se narodil 6. října 1975 v Banské Bystrici, patří dlouhodobě mezi nejpopulárnější slovenské politiky. V minulosti zastával i jiné významné funkce, byl např. předsedou slovenské vlády nebo ministrem školství.

V těchto prezidentských volbách ho podporuje nejen jeho strana HLAS, ale dá se předpokládat, že minimálně ve druhém kole získá i hlasy od voličů Směru, SNS a dalších stran.

Ivan Korčok

První kolo prezidenstké volby vyhrál diplomat a politik Ivan Korčok. Ten kandiduje jako nezávislý, podpořilo ho ale několik stran, včetně Progresivního Slovenska.

Ivan Korčok se narodil 4. dubna 1964 v Banské Bystrici. V minulosti vykonával řadu významných funkcí, byl 2x ministrem zahraničí a působil také jako velvyslanec Slovenska v USA a v Německu.

Korčoka by měli podpořit spíše liberální voliči, příznivci stran jako je Progresivní Slovensko, Svoboda a Solidarita nebo KDH.

Štefan Harabin

Na třetím místě se ve většině předvolebních průzkumů s velkým odstupem za dvěma hlavními favority objevoval Štefan Harabin. Ten kandidoval už před 5 roky, kdy skončil na třetím místě se ziskem 14,34 % hlasů.

Štefan Harabin se narodil 4. května 1957 v Ľubici, vystudoval práva a pracoval jako soudce. V letech 1998 – 2003 a 2009 – 2014 byl předsedou Nejvyššího soudu Slovenské republiky. V letech 2006 – 2009 byl ministrem spravedlnosti.

Od roku 2019 působil v mimoparlamentní straně VLAST, která se orientovala na národovecké voliče. Také Harabin patří mezi kontroverzní osobnosti s radikálními názory a řadou skandálů.

Igor Matovič

Další známou osobností v poli kandidátů je Igor Matovič, který je předsedou politického hnutí SLOVENSKO (bývalé OĽANO). Zajímavé je, že sám dopředu říká, že se prezidentem nestane.

Igor Matovič se narodil 11. května 1973 v Trnavě, do parlamentu se dostal v roce 2010 na kandidátce strany Svoboda a solidarita. Pak si ale založil vlastní hnutí OĽANO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti), se kterým se mu v roce 2020 podařilo volby vyhrát. Přibližně rok byl předsedou vlády, poté se stal ministrem financí.

V těchto prezidentských volbách Matovič neměl ambice na postup do druhého kola, jeho cílem bylo spíše jen zviditelnění.

Ján Kubiš

Jako vůbec první oznámil svoji kandidaturu pro volby prezidenta Ján Kubiš. Jedná se o diplomata a bývalého ministra zahraničí, v minulosti působil také v OSN.

Ján Kubiš se narodil 12. listopadu 1952 v Bratislavě a je velmi zkušeným diplomatem. Jeho šance na postup do druhého kola jsou ale naprosto mizivé.

Kubiš kandidoval jako občanský kandidát, podařilo se mu získat více než 15 000 podpisů od občanů.

Krisztián Forró

Svého zástupce již tradičně ve slovenských volbách mívá i maďarská menšina. Tentokrát jím je podnikatel a politik Krisztián Forró, předseda strany Aliance.

Krisztián Forró se narodil 31. ledna 1976 ve Veľké Mači, dříve působil ve straně SMK. Je známý jako aktivista a obhájce práv maďarské komunity.

Marian Kotleba

K nejznámějším kandidátům patří rozhodně Marian Kotleba, předseda politické strany Lidová strana Naše Slovensko, která bývá označovaná jako neonacistická nebo fašistická.

Marian Kotleba se narodil 7. dubna 1977 v Banské Bystrici, krátce působil jako správce sítě a učitel informatiky a od roku 2003 je aktivní v politice. Se svojí stranou se dostal do Národní rady SR, jeho největším úspěchem ale bylo vítězství ve volbách do Banskobystrického kraje, kde byl v letech 2013 – 2017 županem (předsedou).

Jeho strana ale časem přišla o drtivou většina voličů, poté co se od nich odělila skupina poslanců, kteří si založili nové hnutí Republika. To převzalo většinu voličů Kotlebovců, kteří v posledních volbách do NR SR úplně propadli se ziskem 0,83 %.

Kotleba kandidoval na prezidenta už před 5 roky, tehdy skončil na čtvrtém místě se ziskem 10,39 %. Letos už takto vysokého výsledku ani zdaleka nedosáhl a získal jen 0,56 %.

Patrik Dubovský

K méně známým kandidátům patří Patrik Dubovský, který kandidaturu ohlásil teprve letos v lednu. Jedná se o historika a archiváře, který pracuje v Ústavu paměti národa.

Patrik Dubovský se narodil v roce 1965 v Bratislavě. Dříve kandidoval za stranu Za ľudí, kterou založil bývalý slovenský prezident Andrej Kiska.

Dubovský chce zastupovat demokratickou konzervativní pravici, ve druhém kole voleb by měl podpořit Ivana Korčoka.

Milan Náhlik

Podpisy 15 000 občanů nasbíral také bývalý policista Milan Náhlik. I ten patří mezi úplné outsidery bez šancí na postup do druhého kola.

Milan Náhlik se narodil v roce 1976 v Bratislavě, aktivní je zejména na sociálních sítích, kde přidává videa s kritikou Evropské unie.

Náhlik patří mezi kandidáty, kteří nejsou moc známí, dříve kandidoval za stranu Hlas lidu. Hlásí se k vlastenectví a vystupuje proti Evropské unii.

Kandidáti na prezidenta SR 2024
Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Kandidáti na prezidenta SR 2024 kurzy

Kandidáti na prezidenta SR 2024 kurzy už mají vypsané, tipovat prezidentské volby na Slovensku můžete u všech známých sázkových kanceláří. Do svojí nabídky zařadil prezidentské volby Tipsport, Fortuna, Chance, Betano i Sazkabet.

18+ | Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

KandidátTipsport kurzyiFortuna kurzyChance kurzyBetano kurzy
Peter Pellegrini2.082.052.081.90
Ivan Korčok1.731.751.731.80

Zdroje: wikipedia.org, cnn.iprima.cz, sme.sk, tipsport.cz, ifortuna.cz