Kdy volit v prezidentských volbách

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Kdy volit prezidenta – přehled termínů Volby prezidenta ČR 2023. 1. kolo proběhlo 13. a 14. ledna 2023. Případné 2. kole je na programu o 2 týdny později. Kdy se volí, v kolik hodin a kam jít volit.

Kdy volit prezdienta – od kdy do kdy

Prezidentské volby a jejich druhé kolo bude 27. a 28. ledna 2023. Podle volebního zákona volby probíhají vždy v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

V našem dalším článku si můžete přečíst více o tom, kdy a jak je možné volit ze zahraničí.

Do kdy se volí v sobotu

V sobotu se volí do 14:00, kdy jsou podle volebního zákona všechny volební místnosti uzavřeny. Poté dochází ke sčítání hlasů.

Čas od kdy, do kdy se volí je zpravidla identický pro všechny volby.

Volby 2021 - Kdy volit do parlamentu

Kam jít volit

Nevíte-li kam jít volit, je to jednoduché. Každý volič má přidělený volební okrsek podle adresy trvalého bydliště, nicméně kurzy na prezidenta 2023 jsou pro všechny stejné. O tom, kde přesně se volební místnost v okrsku nachází, musí být informován alespoň 3 dny před začátkem voleb. Tato informace by k vám měla dorazit zároveň s hlasovacím lístkem.

Seznam jednotlivých volebních okrsků najdete na stránkách své obce, více jejich dělení si přečtete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

V případě, že chcete volit mimo svůj volební okrsek, musíte včas požádat o Voličský průkaz.

Pokud si ale chcete vsadit na volby, tak tak můžete učinit online z pohodlí svého domova. Při rozhodování Vám doporučujeme zhlédnutí Superdebaty, která výsledky voleb velmi ovlivní.

Kdy se volí do parlamentu

Následující Volby do parlamentu (Poslanecké sněmovny) ČR proběhnou nejpozději v roce 2025, Můžeme také počítat s tím, že se uskuteční v pátek a v sobotu.

Doplňující volby do Senátu probíhají každé 2 roky. Ty příští se uskuteční v roce 2024.